Open Space
Open Space er en mødeform som skaber effektive møder med en høj grad af frihed.
Hvad er Open Space
Metoden er udviklet af Harrison Owen. Han er amerikaner - levede af at lave store konferencer. Den sidste lavede han for Verdensbanken – han brugte et år på forberedelse. Inspirationen kom til Harrison Owen fra Vestafrika - levede i landsbyer, hvor hytterne lå i en cirkel rundt om en åben plads, hvor alt skete. Folk gik id i den åbne cirkel - ud i markerne, ind og ud af hytterne, kort sagt, stedet åndede. Og de kunne organisere selv store bryllupper uden at planlægge, sådan som vi plejer det. En dags tid før et tre dages bryllup begyndte folk at komme ind i den åbne cirkel, og mirakuløst kom der tre dages fest med mad, musik og alt hvad der hører til for flere hundrede mennesker ud af det uden papir og skemaer og en leder til at fortælle folk, hvad de skulle. Harrison Owen lavede sin sidste almindelige konference i 1985 og siden har han - og masser af andre – lavet titusindevis af Open Space konferencer. Nogen for op til 1.000 mennesker - nogen varer tre dage, andre et par timer.
Om principperne i Open Space
Hvor ofte har I været samlet, uden at der er en fast dagsorden? I skal lave dagsordenen her. Om et øjeblik vil jeg spørge de af Jer, som brænder for det om at sige Jeres spørgsmål eller tema højt, og det er sådan vi får dagsordenen. Hvis du brænder for et spørgsmål - og det ikke kommer op i dag, så er det dit ansvar. Open Space er for deltagere, ikke for tilskuere. Lad mig forklare de fire principper og den ene lov, der er for arbejdet:
De fire principper:
Dem der er tilstede er de rigtige mennesker. Hvadenten der kommer tre eller tyve til dit punkt, er det det rigtige antal. Hvis der ingen kommer, er det også det rigtige antal. Det er ikke en konkurrence i at være mest populær. Selvom du skulle sidde alene, så er du måske den eneste, der har fået den rigtige idé - og måske skal du fortsætte - du bestemmer.
- Hvad der end sker er det det eneste som kunne ske. Ingen har i forvejen bestemt, hvad der skal ske, så vi ser, hvad der kan ske. Du vil sikkert opdage, at der dukker ny måder at se tingene på op. Sæt pris på sådanne øjeblikke, for det er først når vi kommer ud over vores gamle dagsordener, at der sker noget nyt.
- Det starter i rette tid. Kreativitet og gode indfald følger ikke vores tidsregning, så giv rum til at mærke efter, når der sker noget vigtigt - du vil ikke være i tvivl om, hvornår det er.
- Når det er slut er det slut. Selv om det er sat til en time, er det måske fuldendt efter en halv. Hvis det er tilfældet, så afslut sessionen og gå til noget andet. Hvis I ikke er færdige så fortsæt - folk vælger selv, om de vil blive. Husk blot at være tilbage her kl. xx.
- Og så loven om de to fødder. Du vælger, hvor du vil gå hen og hvor længe. Hvis du ikke føler, der sker noget i gruppen, eller hvis du har en fornemmelse af, at gruppen ved siden af måske er mere spændende, så er det dit ansvar at gå der hen, hvor du vil være. Stem med fødderne. Denne lov er den direkte død for egoister og dem der gerne vil kontrollere, hvad der foregår.
Dette medfører flere typer deltagere. F.eks. dem vi kalder humlebierne - de går fra blomst til blomst og slår dig kun ned i korte øjeblikke. Sommerfuglene er dem, som slet ikke går til nogen aktivitet, men blot sidder for sig selv. Humlebierne bidrager med at bestøve blomsten med viden fra de andre blomster - så værdsæt dem. Sommerfuglene gør selvfølgelig ikke ret meget. Så deres bidrag er at skabe centre og ikke-aktivitet - hvor stilhed kan nydes - og nye ideer opstår måske i den snak, folk har med en sommerfugl, når de går forbi. Begge typer er og vil bidrage til processen. Tilbage til hvordan vi laver dagsordenen. Vi har pen og papir her midt i cirklen. Jeg inviterer Jer nu til at komme herop og skrive et emne, du gerne vil udforske nærmere sammen med andre. Dette er sit tilbud. Hvis du vil tilbyde flere, skriver du blot flere sedler. Skriv titel - gerne som et spørgsmål - og dit navn. Stil dig her midt i cirklen og læs dit tema op (og dit navn). Gør det kort. Sæt sedlen på tavlen her. Tag en gul seddel fra oversigten og sæt på. Så sætter du dig igen. Sådan laver vi dagsordenen, hvor og hvordan foregår hvad? Kommer du senere i tanke om et emne, som er vigtigt, så går du blot ned og sætter det op. Sæt et rødt kryds på, så folk kan se, det er nyt! Husk, i Open Space tager man ansvar for det, man selv gør. Det betyder også, at du ikke behøver at tilbyde noget tema, hvis du ikke har lyst, eller hvis det, du brænder for, er taget. Så deltager du blot i nogen af de andres - eller er humlebi eller sommerfugl efter behag. Så gør hvad du har lyst til. Men før vi begynder. Når du tilbyder en session er du ansvarlig for nogle opgaver. Du skal tage hånd om gruppen. De er ansvarlig for, at det I snakker om bliver samlet op skriftligt. Det er ikke nødvendigvis dig, der skal gøre det, men du har ansvaret for at det bliver gjort. Du får et skema, som I skiver op på i hånden. Når du kommer tilbage, sætter du det op på opslagstavlen. Så vil jeg gerne invitere jer til at komme herind og skrive titlen på den session, du gerne vil tilbyde, læse det op og sætte den på opslagstavlen. Herefter sætter du dig igen. Snak gerne med sidemanden om, hvad der kunne være vigtigt at arbejde med! Hvis der er sammenfald mellem to sessioner - så spørg de ansvarlige, om en af dem kan bytte rundt. Mit forslag er, at I kun slår nogen sammen, hvis de er helt ens, og hvis de ansvarlige er enige.
Til dig der har foreslået en session. Du har nogle få, men vigtige opgaver:
- Skriv en seddel til at sætte op på døren med titlen på jeres session - så kan folk finde den! Hvis der er sket ændringer, f.eks. I fortsætter, stopper før tiden, flytter lokale, så ret oplysningerne på opslagstavlen. Så har andre en chance for at finde jer.
- Sessionen har et ansvar for at samle op på vægavis. Det kan være vigtige diskussioner, I har haft erkendelser der er opstået beslutninger, I har taget for jer selv eller sammen med andre
Det kan være ord, tegninger eller hvad i bestemmer. Tag op i starten, hvordan I gør det. Det er nemmest, hvis I undervejs løbende skriver på vægavisen. Til slut kan I lige samle op - fik vi det væsentligste med?
|